pondělí 2. dubna 2018

Vaření rýže v páře

Jelikož vaření v páře považuju za jistou formu varu, nechám to být, jak jsem napsala. Obávám se, že svůj postoj k téhle rýži nezměním. Jakmile popis některé průmyslově zpracované potraviny tvrdí, že se „zachovávají všechny vitamíny a minerály a nutriční hodnoty,“ zbystřím zrak nebo sluch a začnu být velmi podezřívavá. Kromě kuřete lze v parním hrnci připravovat všechny druhy zeleniny.


Velmi chutné jsou například brambory, které vařením v páře neztratí svou výjimečnou chuť, a při vaření se nerozpadají.

Další surovinou je rýže , nebo těstoviny. Jejich vaření bude ale trvat trochu déle než vaření zeleniny či masové směsi. Příprava srdce a plíček k vaření - Duration: 13:45. Toto je často děláno s potravin parníku, kuchyňské spotřebiče vyrobené speciálně k přípravě pokrmů v páře , ale jídlo může být také dušené v wok. Hlavní výhoda spočívá v tom, že pokrmy neztrácejí důležité živiny, a tak budete tělu dodávat plnohodnotné potraviny prospívající vašemu zdraví.


V parním hrnci dělám také ostatní jídla, pro něž se vaření v páře doporučuje – třeba vařené pudingy podle tradičních receptur, rýžový či jáhlový nákyp (ale rýže či jáhly musejí být předvařené). Použití rýžovaru je jednoduchý a efektivní způsob, jak uvařit rýži. Mnoho rýžovarů udržuje rýži po uvaření v teple.

Rýži není při vaření potřeba hlídat, protože tato zařízení jsou vybavena automatickým zařízením, které se sepne, když je. Rýže v páře recepty, které budete milovat. Ahoj holky, prosím, asi jsem úplně tupá… Mám nový parní hrnec, jsem s ním moc spokojená, brambory nevařím už jinde, dokonce v něm ohřívám i párky (i z mrazáku).


K vaření rýže a těstovin - tyto přílohy vařím přímo v hrnci ve vodě, kterou osolím a případně přidám koření, nad to dám patro s masem a pak patro se zeleninou. Když vařím rýži, dávám v poměru 1:s vodou, voda se vypaří až je rýže hotová a nemusím jí scedit. Při vaření v páře si jídlo zachová výbornou chuť, krásnou barvu i pevnou strukturu.


Skvělé je, že nemusíte používat tolik soli a koření, aby vám pokrm chutnal. Potřebujete k němu hrnec s těsně doléhající pokličkou a napařovací košík. Kuřecí maso se vám v páře uvaří za čtvrt hodinky a houby to zvládnou do deseti minut. Zeleninu, kterou chcete v páře vařit, nakrájejte na malé kousky.


Suroviny skládejte do pařáčku od nejtvrdších po měkké. To znamená, že například mrkev a brambory budou dole, květák a kukuřice spíše. V kastrolu s troškou olivového oleje lehce zesklovatět nasekanou cibuli, přidat hrnek propláchnuté rýže , chvilku míchat a zalít hrnkem vody, osolit, ev.


Tento způsob pochází z Číny, kde se používá již tisíce let. Hlavní výhodou je rychlost přípravy a uchování chuti, aroma a barvy všech ingrediencí v mnohem větší míře než při klasickém vaření ve vodě. Chutných, tepelně upravených obilovin a zeleniny se zachováním maxima vitamínů a minerálních látek docílíte vařením ve špičkovém rýžovaru SHARP – hrnci na vaření rýže a jiných surovin. Tento poměr rýže a vody platí pouze pro vaření rýže v konvektomatu, protože rýže je vařena v páře !

Postup vaření rýže : Rýži nejprve přebereme od nečistot a vadných rýžových zrnek. Rýži nasypeme na hlubší plech a proplachujeme opatrně vodou až do doby, kdy je voda odtékající z rýže čistá. V hrnci se dá jídlo i ohřívat, což trvá jen pár minut a výsledek je báječný. A teď ještě konkrétní recepty pro ty, co začínají.


Tlakové hrnce díky vyššímu bodu varu vody výrazně urychlují proces vaření a jídlo bývá zpravidla hotové dříve, než se v horké vodě začne ztrácet jeho přirozená barva a chuť. Hrnec s bambusovým košem na vaření rýže v páře. Bambusový pařník slouží k přípravě jídla v páře.


Jídla připravená v pařníku si zachovají. V naší kuchyni se nejčastěji používá objemový poměr vody k rýži rovný přibližně jedna ku dvěma. V asijské kuchyni je poměr vody vyšší, neboť rýže se jí pravou rukou a musí pro pohodlnější nabírání více či méně lepit.


Iitalský způsob vaření rýže. Vaření na sporáku bez pokličky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky