středa 13. března 2019

Sterilizace jablečného moštu

Máme-li moštu moc, hned po druhém zahřátí ho lijeme do demižonů, zátkujeme, zavoskujeme a šup s nimi opět pod deku. Tento mošt se pak snažíme brzy spotřebovat, což se nám daří, neboť jsme velká rodina. Uchování jablečného moštu bez sterilace Donedávna jsme jsme doma dělali mošt poměrně ve velkém, pro Vaši představu několik l demižonů. Především je nutné vyřadit vše nahnilé a dobře vyprat.


Poznámka k přípravě jablečného moštu. Abychom měli mošt dobré jakosti je potřeba mít dostatečně zralá a šťavnatá jablka. Z nezralých jablek je mošt trpký. Láhve nebo sklenice musí být dobře vymyté a před použitím vypláchlé vroucí vodou.


Korkové zátky je třeba vyvařit minut. Mošty ukládáme vleže v suchu. Jablka jsou snad našim nejznámějším ovocem. Existuje jich veliké množství druhů, velikostí, chutí i barev. Snad každý zahrádkář má na svém pozemku nějakou jabloň, občas dokonce s několika druhy naroubovaných odrůd.


Z jablek se dá vyrobit mnoho pochutin, ale dnes se dáme do výroby jablečného moštu. Kvasinky nejprve přemění cukr obsažený v jablkách na alkohol. Poté do vzniklé směsi přidáme baktérie, které alkohol přemění na kyselinu octovou.


Já bych jen doplnila, že bude opravdu lepší to udělat v zavařovacím hrnci, třeba si ho půjčit a taky, že sterilizace a sterilace jsou dvě různé věci. Jablečný ocet obsahuje zhruba – kyseliny octové. Sterilujeme potraviny, aby dlouho vydržely a sterilizace je takové opatření, aby se někdo nemohl rozmnožovat - u lidí odstraníme vaječníky nebo ufikneme koule.


Výrobci jablečného moštu určeného pro trh často dostatečně nedbají na kvalitu použitého ovoce a lisují šťávu z červivých a nahnilých jablek. Lidé, které by ani nenapadlo použít nějakým způsobem špatná, shnilá jablka, pijí s požitkem mošt vyrobený z takových jablek. Návod jak se pasterizují ovocné šťávy, mošty. Pasterizace v láhvi Naplnte čisté skleněné láhve s džusem a zavřete volně uzávěry, vložte je do zásobníku Paster, naplňte nádrž vodou na požadovanou úroveň a nastavte Paster na ° C. Nastavte časovač Paster na minut.


Jednopruhový mošt z černého rybízu je velmi zdravý – má vysoký obsah vitamínu C, má zajímavou vůni a barvu. Ze všech druhů moštů se nejvíce ředí a přislazuje – na litr moštu až litru vody a až kilogramu cukru. Tématické fráze: sterilizace jablečného moštu sterilizace moštu zavaření moštu jablečny rosol jablečný rosol recept zavaření jablečného moštu jak zavařit mošt mošt jak sterilizovat mošt jak se dělá jablečný rosol recepty z jablečného moštu jablkový mošt mošt recept recept jablecny rosol jak se dělá mošt jak. Stránky jsou stále aktuální. Prodej čerstvého jablečného moštu při prodeji jablek.


Nově vzniklý podnik v Holasicích u Veverské Bítýšky zabývající se výrobou nepasterizovaných 1 ovocných šťáv Vás zve na lahev toho nejčerstvějšího jablečného moštu. Taky znám konzervaci moštu v PET lahvích - a z moštu postupně vařím výbornou šťávu: litr moštu se svaří s kg cukru a podle chuti se přidá kyselina citrónová - já dávám jednu lžičku. Ještě horké naliji do skleněných láhví (používám ty od šťávy YO), zavřu a něchám vleže vystydnout. Nemůžete se dočkat letní grilovačky?


Buďte trendy a rozpalte to už teď. Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Barva moštu je ovlivněna odrůdou jablka, z kterého se mošt vyrábí, proto se mohou jednotlivé šarže barevně lišit. Minulý víkend jsme vylisovaly asi 50l jablečného moštu.


Nemáte někdo zkušenost, jak ho uchovat co nejdéle, aby nezačal kvasit. Nechci ho vařit, ale jeden kanystr l asi budu muset, tak rychle to nevypijeme. Dobré by bylo to i zmrazit, ale bohužel mám momentálně jen malý mražák u ledničky k dispozici. Při takovéto výrobě moštu vzniká hodně pěny a kalu, který se nejčastěji odstraňuje ručně.


Tento typ moštu se cedí skrz plátno, dvakrát po sobě. Následně se zavařuje, aby déle vydržel. Pěna a kal se dají využít například do různých koláčů, nebo jsou s oblibou olizovány dětmi. Pokud je jablečná šťáva rozředěna vodou zpět na úroveň cukernatosti jablečného moštu , může být označována jako 1 džus.


Počítejme také, že z kila a půl až dvou kil jablek dostaneme asi litr moštu. Když už je mošt doma na stole, rodina se seběhne a hlavně děti se budou předhánět, kdo víc vypije. Ve chvíli, kdy už nikdo nebude moci, nedej bože, aby bylo někomu špatně, začneme přemýšlet, co se zbytkem moštu , abychom si jej mohli dopřávat po celou zimu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky