pondělí 13. června 2016

Jasmínová rýže

Varianty kambodžské rýže nesou názvy phka rumduol, phka romeat, a phka rumdeng. Vítáme Vás na stránkách věnovaných prodeji JASMÍNOVÉ RÝŽE. Z vlastní zkušenosti víme, že tento typ rýže ( jasmínová rýže ) je nejen velice populární z důvodů kvality, chutnosti a především také ceny.


Rozhodli jsme se nabízet tuto kvalitní rýži i do českých domácností. Je vhodná k přípravě veškerých.

Na díl rýže cca dílu vody. Pak ztlumíme na nejslabší plamen a necháme dojít minut. Solit není potřeba, má výbornou chuť i bez soli. Největší chyba je nesprávný poměr rýže.


POSTUP: Množství rýže si nejprve odvažte a přesypte třeba do hrnku (to vám pomůže později odhadnout množství vody). Poté rýži propláchněte studenou vodou, můžete to udělat s pomocí cedníku, do kterého rýži nasypete. Někdo rýži neproplachuje, ale většinou se.

Rýže obsahuje velmi cenný sodík a vitamín B který nám pomáhá lépe trávit. U jasmínové rýže navíc vědci potvrdili její příznivý vliv na snižování cholesterolu v krvi. Také je velmi oblíbená jako příloha k omáčkám a masovým směsím. Díky své lepivosti se tato rýže snadno jí bambusovými hůlkami, které se tradičně používají jako příbor v asijských zemích.


Oproti tomu jasmínová rýže pochází z Thajska a přestože má zřejmě ještě hezčí aroma, podle kterého se ostatně jmenuje, je trochu lepivější. Jasmínová i basmati jsou dlouhozrnné typy rýže. Používá se hlavně v čínské, thajské a japonské kuchyni. Pro dnešní recept je jedno, kterou použijete, v obchodě nejspíš budete mít větší štěstí potkat rýži basmati.


Rýže setá (O. sativa) je nejdůležitější obilovinou světa. Tradiční součást asijské kuchyně. Po uvaření je lepivější, hodí se tedy k omáčkám. Ještě jednou zopakujeme - rýže , skořice, ořechy, jablka a zakončíme vrstvou rýže.


Rýžový nákyp vložíme do předehřáté trouby a necháme chvíli zapéct. Ihned podáváme, ale jasmínová rýže chutná dobře i vychladlá. Takto je tomu právě u rýže jasmínové, neměla by se proplachovat vůbec.

Nenabývá příliš na objemu, proto bych doporučil vařit trochu větší množství, než jste zvyklí. Ale také proto, že jí sníte mnohem více, než je tomu třeba u rýže natural. Je prostě neodolatelně. Všechna voda by se měla do rýže vsáknout. Mražený hrášek spaříme vroucí vodou, můžeme i krátce povařit v osolené vodě.


Svojí chutí je velmi podobná rýži basmati, ale ve srovnání s ní více lepí. Zrnka jasmínové rýže mají bílou až zlatohnědou barvu a jemnou vůni připomínající jasmín. Díky lepivé konzistenci se skvěle hodí zejména do salátů, pilafů a. Thajská jasmínová rýže od značky Green Dragon se už po dlouhá léta konzumuje jako prémiová rýže nejvyšší kvality nejen v Asii, ale i ve Velké Británii.


Patří mezi ty rýže , které si volí i přední asijské restaurace pro přípravu svých pokrmů. Její chuť je výrazná s voňavým nádechem jasmínu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky