úterý 21. června 2016

Celozrnné pečivo

A něco ti prozradím,ale pššš ať to neslyší-je to poprvé co můj manžel snědl celozrnné pečivo a ještě mu chutnalo (kupované nejí). Tak je jasné že je v oblíbených(tvé pečivo i můj muž) a. Do trouby vložíme misku vody a předehřejeme ji na 2°C. Vložíme bagetu a pečeme asi minut do růžova.


Doporučuji asi po minutách pečení teplotu snížit na 1°C a domácí celozrnné pečivo zvolna dopéci. Domácí celozrnné pečivo můžeme konzumovat jen tak, nebo ji podávat jako přílohu.

Pečivo jsem dnes zkoušela, dělala jsem houstičky a byly moc dobré. Budu je péct častěji, děkuji za recept. Pokud pečivo nese v názvu slovo „ celozrnné “, musí obsahovat nejméně osmdesát procent celozrnné mouky. Ta slouží jako zdroj vlákniny, vitaminů a minerálních látek.


Může se jednat o mouku z kterékoliv celozrnné obiloviny – narazíte pak například. Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné ! Světlé pečivo přestože je lépe stravitelné, není tak výživné jako pečivo z žitné nebo celozrnné mouky. Grahamové pečivo jméno dostalo po reverendu Sylvestru Grahamovi, který se postavil proti prosívání obilných surovin při výrobě bílé.


Vícezrnné pečivo obsahuje vedle tradičních surovin ještě minimálně olejnin (slunečnice, dýně, len) či luštěnin (cizrna) z celkového množství použitých mlýnských výrobků.

Pečivo nie je samozrejme jediným zdrojom vlákniny, ide len o ilustračný prepočet. Viac na tému vláknina nájdete napríklad v článku Ideálny jedálny lístok: vláknina na prečistenie. Celozrnné pečivo je chutnejšie Áno, v tomto prípade ide o rýdzo subjektívne hodnotenie. Zpočátku se můžete cítit „nafouklí“.


Vláknina jako nerozpustný polysacharid totiž prochází trávicím traktem až do tlustého střeva. Pijte proto hodně vody a kombinujte pečivo s bílkovinou (například sýrem, šunkou). Upéct domácí pečivo z celozrnné mouky je snadné, ale musíme si zvyknout na to, že se s těstem pracuje jinak. Neváže tak dobře jako těsto z bílé mouky.


Recept na celozrnné pečivo není nijak složitý, vlastně je to to samé, jako když pečeme jiné jednoduché housky, rohlíky. Tím je bílé pečivo lehčeji stravitelné, ale jeho biologická hodnota je nižší než u celozrnných výrobků. Pre niekoho je vôňa teplého.


Skrátka, celozrnné pečivo má naozaj neodškriepiteľné prednosti. Avšak úplne zanevrieť na biele rožteky zase nemusíme. Pečivo aj chlieb, no podmienkou je, že musia byť vyrobené z celého obilia, takže aj z jeho vonkajšej šupky.


Samozrejme, že čím viac obilnín pečivo obsahuje, tým je lepšie a. Stejně jako tisíce zdravých receptů pro lepší zdraví. Začněte online kurzem zdarma. Abyste mohli doma péct vlastní kváskové pečivo , potřebujete kvásek.

TIP: Přirozenou vlákninu obsahují celozrnné druhy chleba a baget. Ten si snadno během pár dní vypěstujete. Detailní postup najdete tady, uvádím vám zkrácenou verzi. Přiklopte víčkem (nezavírejte) a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky