pondělí 12. září 2016

Příprava kávy v džezvě

Připravili jsme pro Vás video o přípravě kávy v džezvě, což je tradiční způsob přípravy kávy ve východních zemích. Původ a tradiční příprava. Tento způsob přípravy kávy je nejvíce rozšířen v arabských zemích, kde se setkáte s názvem cezve. Najdete ji ale také například v Řecku, Rusku a Indii. Tradičně je džezva měděná a uvnitř pocínovaná.


Pro přípravu kávy v džezvě je zapotřebí umlít kávová zrna co nejjemněji, až do podoby pudru, případně pořídit rovnou již kávu namletou, například kávu Efendi z Turecka.

Pro přípravu té správné turecké kávy se sladkou kořeněnou chutí položte džezvu na zdroj tepla, přidejte cca 20ml vody, cukr a koření (například kardamom). Příprava kávy v menší džezvě by neměla trvat déle než minut. Kávu poté rozlijte do předem nahřátých šálků (sedlina zůstane uvnitř džezvy) a můžete se dát do ochutnávání. Kde se dá džezva sehnat.


Jak uvařit dobrou tureckou kávu v pořadu Na špacíru poradí mistryně ČR ve vaření kávy v jezvě Štěpánka Havrlíková. Zláká Vás naše obrazová zkratka k návštěvě tohoto. Ideální je džezvu vkládat do rozžhaveného písku nebo žhavého popela.


Pro ty, kteří doma sálajícím pískem neoplývají, máme dobrou zprávu.

Plotýnka sporáku funguje taky. Jedním z nejstarších způsobů přípravy kávy je ten v džezvě. Hojně se využívá nejen v Turecku, ale i Řecku, Indii a arabských zemích. Káva připravená v džezvě je často podávána také s mlékem.


Teplé mléko se vlévá do již naservírované kávy a také se ohřívá v džezvě. Příprava turecké a arabské kávy je malým rituálem, který bude pro vaše chuťové buňky opravdovým zážitkem. Vzhledem k tomu, jak stará je tradice přípravy této kávy, můžeme najít na způsob její přípravy několik variací.


Nejběžnější je džezvu až po zúžení naplnit studenou vodou, v ní rozmíchat cukr a jemně namletou kávu v poměru zhruba 2:ve prospěch kávy. Cukr je důležitý, jelikož. Káva v džezvě: Co budeme potřebovat.


Budete tedy, logicky, potřebovat džezvu. Ráno nasypeme poslepu do šálku trochu mleté kávy , zalijeme ji vroucí vodou z rychlovarné konvice a je hotovo. Labužníci, kteří kávu milují, ji ale připravují různými způsoby a věnují tomu dostatek času.


Jak připravit kávu v moka konvičce ČerstváKáva. V Itálii, zemi, kde si umějí kávu vychutnat, je doma v domácností. V Česku začínají být „trendy“ teprve v posledních několika letech.


V Česku nám to může vzdáleně připomínat příprava kávy tzv.

V džezvě káva nezůstává stát a neextrahují se z ní i nežádoucí látky. Zvláštní je slazení kávy a přidávání koření při přípravě. Vychází však z dlouhé tradice. Na výrobu se používají různě zdobené kovové.


Tato příprava je orientační. Způsobů přípravy kávy v džezvě je mnoho. Můžete například přidat koření, nebo nechat cukr s kořením zkaramelizovat před přidáním kávy.


Jedná se o silnou kávu, která je trochu podobná espressu. Příprava v cafetiérii: kávu nasypeme do konvice (5g - 8g na jeden šálek) a zalijeme vroucí vodou. Je to vlastně typ varné konvice určené k vaření kávy.


Káva se dá připravovat mnoha způsoby. Při přípravě kávy v džezvě získá káva jedinečnou chuť, které jinak nedosáhnete. Džezva se používá převážně k přípravě pravé turecké kávy. V každém případě se není čeho obávat. Stačí dodržet jen pár základních kroků a rázem se ocitnete v provoněném orientu.


V prvé řadě si připravte opravdu velmi jemně namletou kvalitní kávu, bez ní zkrátka nebude výsledek tak dobrý. Do džezvy nalejte množství vody. V džezvě se káva nespařuje vařící vodou a dále se nenechává sedlina v kávě nijak dlouho louhovat. Není tak možné, aby se do kávy dostaly látky, které nemají v kávě co dělat.


Káva nesmí v žádném případě projít varem. Podávejte ji do malých šálků a dbejte na to, aby se do nich nedostala jemná sedlina – ta by měla zůstat v rozšiřující se části nádobky. Celá příprava kávy v džezvě trvá asi minut.


Během nich si můžete z plných plic vychutnávat typickou silnou vůni kávy se.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky