pátek 20. listopadu 2015

Nejzdravější rýže

Rýže patří mezi nejzdravější přílohy, jelikož se jedná o obilovinu. Na výběr je několik druhů, a proto dnes rozlišujeme na druhů rýží. Zjistil bych si, co za rýži jedí na ostrově Okinawa, kde je nezvykle vysoké procento stoletých.


Netuším proč Vás to zajímá, ale evidentně, dle populace, pro kterou je rýže hlavní zdroj obživy, rýže není nezdravá. Konzumovat rýži klidně můžete - zejména hnědou pololoupanou ( rýže natural) a indiánskou - ty obsahují i plno minerálů a vitamínů potřebných pro správny metabolismus cukrů (karbohydrátů). Můžeme onemocnět z rýže ?

Očekává se, že zrnka rýže patří mezi nejzdravější jídla na planetě. To je bohužel jen zdánlivé. Protože i rýže Vám může způsobit žaludeční potíže. Většina rýže je pěstována v Asii a mezi její největší vývozce patří Thajsko, Vietnam a Čína. Hnědá rýže – doposud považována za nejzdravější rýži.


Dále je bohatá na vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu. Rýže je hlavní potravou pro asi čtvrtinu obyvatelstva zeměkoule, a tak i pro většinu z nás je v jídelníčku samozřejmostí. Snadno a rychle se připravuje, je ideální přílohou, hlavním jídlem, hodí se do polévek a lze z ní připravit i sladký dezert.

Navíc má při některých zdravotních potíží, zejména se zažíváním, léčebný účinek. Rýže parboiled – je napařena a ohlazena, čímž klesne obsah vlákniny, minerály a vitamíny se však během napařování stáhnou do zrna. Nažloutlá průsvitná rýže zůstane po uvaření sypká, má kořenitou chuť V úpravě parboiled se prodává i rýže natural.


Parboiled rýže je z výživového hlediska hodnotnější. Pro získání nejzdravější formy rýžové vody použijte organickou rýži. Vodu z uvařené rýže přelijte do skleněné nádoby a dejte do lednice.


Jakmile je voda studená, je připravená k použití na vlasy a pokožku. Tyto rýže se pěstují v Itálii, mají perličkovitý, baculatý tvar, a protože vstřebávají hodně vody, vytváří po uvaření krémovitou hmotu. Na vlákninu bohatá je rýže Natural, oproti bílé rýži potřebuje delší dobu vaření.


Typicky nelepivé rýže jsou například Patna a Paraboiled. Jaké přílohy jsou vhodné při redukci či udržení váhy? Vhodná úprava a přehledná kalorická tabulka. Díky velkému množství živin, prospěšných látek, vlákniny, ale i nejméně radikální formou zpracování patří mezi nejzdravější druhy rýže.


Její nevýhodou je dlouhá doba přípravy. Rýže natural se vaří až minut při mírné teplotě. Basmati a jasmínová rýže patří k nejvíce používaným.


Uvidíme některé z nich:Bílá rýže a kokosový olejJednou z nevýhod spotřebovávání bílé rýže je vysoká koncentrace škrobu, látka, kterou se náš organismus snadno rozkládá na cukr. Víme dobře, že nadbytek cukru je škodlivý pro zdraví.

Natural, parboile bílá rýže , hnědá rýže : když v obchodě berete do ruky balíčky s rýží, víte, co tyto přívlastky znamenají? Která je nejzdravější a jak ji co nejlépe upravit? Rýže pochází ze starověké Číny, kde byla hlavní součástí jídelníčku. Bezesporu jste viděli v televizi nějaký dokument, kde byla. Rýže basmati Určitě jste se s ní setkaly.


Patří mezi nejoblíbenější druhy rýže. V hindštině slovo basmati znamená královna vůní. Tento přídomek vznikl díky její jedinečné vůni a chuti připomínající oříšky.


Není tedy tak docela pravda, že by tato rýže patřila jen do nějaké zahraniční kuchyně, i v Česku už má své místo,“ říká Hanaa Khodabocus, která do Česka dováží různé druhy rýže z celého světa. Je to rýže , která lepí, takže se hodí zejména k jídlům s omáčkou. Z nutričního hlediska nám klasická bílá mouka nic nepřináší ☝ - pouze krátkodobé zasycení a rychlý nástup hladu nebo nutkavého pocitu sníst něco sladkého.


Mouka, aby ji naše tělo mohlo využít, by měla být vyrobena z celého zrna.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky