pátek 3. května 2019

Ruční odstříkávání mléka

K odstříkávání budete potřebovat vhodnou, vysterilizovanou nádobku se širokým hrdlem na zachycení mléka. Tyto odsávačky jsou vybaveny prsním nástavcem trychtýřovitého tvaru, který umístíte přes bradavku i dvorec a pracují na principu pístu nebo páčky. Ruční odstříkání má trvat cca 20–minut.


Je to šetrné, ruka je k prsu citlivá a zpravidla odstříknete mléko i ve chvíli, kdy manuální či elektrická odsávačka již nic neodsaje. Nicméně je to namáhavé a vyčerpávající. Odstříkávání nebo odsávání mateřského mléka je tak u čerstvých maminek poměrně běžná praxe.


Ať už se rozhodnete pro ruční odstříkávání , ruční či elektrickou odsávačku, základ je jasný: čisté ruce. Především u novorozenců a mladších kojenců se snažte chovat jako chirurg na operačním sále. Před odstříkáváním nahřejte prsy masáží nebo teplou sprchou.


Pak si umyjte ruce a připravte vysterilizovanou nádobu, ve které budete mléko uchovávat. Teď již můžete začít odstříkávat: Jednou rukou podepřete prso a pak ho jemně masírujete odshora až k bradavce. Pokračujte kolem dokola i. Mléko můžete odstříkávat ručně nebo speciální odsávačkou. Je tedy si potřeba vyzkoušet, jaká metoda pro vás bude lepší.


Odsávačka se vyrábí v několika typech, tu základní zakoupíte. Jednoduchý a krátkodobý problém můžete řešit manuální odsávačkou, například v případě, že potřebujete nárazově vytvořit zásobu mléka pro přípa že „hlídá“ babička či tatínek. Když potřebujete ulehčit.


Podívejte se, co odborník doporučil mamince ve stejné situaci. Nedostatek nebo nadbytek mléka. Při nedostatku mléka může pravidelné odstříkávání těsně po kojení hodně pomoci při zvýšení jeho tvorby. Při nadbytku mléka , kdy dochází kměstnání mléka vprsou, které může vyústit až vretenci nebo zánět prsu je vhodné prsa uvolňovat.


Pokud po kojení stále zůstávají vprsou. Díky kovovému či skleněnému dnu ho navíc není problém umístit na plotýnku, a ohřívat tak mléko současně při. Tuto činnost se tedy rozhodně vyplatí umět. Ruční způsob je často zdlouhavý a náročný, nicméně některé maminky na něj nedají dopustit. I když se odstříkávání jeví jako snadné, mnohdy s tím matky mají ze začátku potíže.


Nejprve si umyjte ruce. Shýbněte se a prsa přirozeně opřete. Jemně promněte a promasírujte, jako kdyby jste prováděli vyšetření prsu. Odstříkávání mléka lze provádět buďto ručně nebo pomocí odsávačky (ať už ruční nebo elektrické).


Postup ručního odstříkávání je názorně vyobrazen a popsán na stránkách Laktační ligy. Je však nutno dodat, že ne každé mamince se ruční odstříkávání daří a ne každé mamince vyhovuje právě tento. Ani ekonomické hledisko při nákupu pomůcek není zanedbatelné.


Jak správně při odstříkávání mléka postupovat. Ruční šlehače mléka patří mezi levnější alternativu pro přípravu mléčné pěny, která je v tomto případě vyráběna pohybem pístu otáčejícím zabudovaným šlehačem. Při tomto způsobu odstříkávání též hrozí menší riziko bakteriální kontaminace mateřského mléka. U starších dětí je vždy třeba zvážit, proč a jak dlouho se bude mléko odstříkávat. Odstříkávání rukou nebo pomocí manuální odsávačky je vhodné pro občasné nebo krátkodobé použití.


Můžete nahřát prsa teplým obkladem nebo ve. Ne všechny mechanické pomůcky jsou účinné, jejich používání může být i bolestivé. Nesprávně prováděné odstříkávání je bolestivé a málo účinné, protože jeho opakováním se tkáň prsu zbytečně hmoždí, vznikají modřiny a odřeniny. Dárkyně mateřského mléka musí být poučena o odstříkávání mléka a dodržování základních hygienických požadavků (čistota rukou, osobní hygiena).


Měla by mít možnost telefonické konzultace v případě potřeby rady či podpory. Upřednostňuje se ruční odstříkávání , které redukuje bakteriální kontaminaci. Frapovač Banquet Culinaria, ruční šlehač mléka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky