pátek 28. června 2019

Ventilační sušička

Odvětrávací sušička (neboli sušicka ventilační ) suší prádlo tak, že je horký vzduch odváděn ven ze sušičky. Protože sušička pracuje s horkou párou, vysoká vlhkost se v místnosti drží vždycky. U ventilační sušičky je tento jev ještě výraznější.


Ventilační sušičky jsou vždy samostatně stojící přístroje, nevyrábí se kombinace pračky se sušičkou. Takzvané 2vjsou vždy vybaveny kondenzační sušičkou.

Pokud to vezmeme z velmi obecného hlediska pak ventilační sušičky (jinak také odvětrávací) fungují tak, že nasají vzduch, následně ho ohřejí, on pak nasaje vlhkost a zase vypustí ven. K instalaci takové sušičky potřebujete mít vyvedenu tzv. Tento typ sušiček vyžaduje stavební úpravy kvůli přidělání vývodu na horkou páru.


Složitost kompenzovala (v nabídkách se již neobjevují) nižší pořizovací cena a energetická úspora. Dobrý den, ventilační sušičku již v nabídce nemáme (tam byl potřebný odvod páry ven z místnosti nebo do světlíku). V současné době máme v nabídce sušičky kondenzační, které buď napojíte na odpad nebo kondenzovaná voda odchází do nádržky, kterou je třeba vylít.


Ventilační (říká se jim také odtahové nebo odvětrávací) i kondenzační sušičky mají stejné parametry, funkce i výkon, liší se tím, jak odvádí ze spotřebiče horký vzduch, kterým se prádlo suší. Jednak ne každý má prostor, na kterém by mohl vyprané prádlo sušit, a pak také ne každý má čas zdržovat se jeho věšením na šňůru nebo rozkládáním sušáků.

Součástí balení je i sada na odvod kondenzátu, nemusíte se tak obtěžovat s vyléváním nádržky, pokud máte možnost vodu odvést do odpadu. Její nevýhodou je, že k sušení nepoužívá tepelné čerpadlo. Vybírejte si Sušičky prádla podle parametrů a srovnávejte ceny z internetových obchodů na Heurece. Ventilační , neboli odvětrávací sušičky pracují na principu horkého vzduchu, který se s odpařenou vodou z oblečení odvádí ventilací pryč ze sušičky. Znatelnou nevýhodou je nutný stavební zásah pro vývod horké páry vně budovy, na druhou stranu jsou levné a mají nižší spotřebu elektrické.


Kondenzační nebo ventilační sušička. Asi největší a základní rozdíl je v tom, jakou technologii spotřebič k sušení prádla využívá. Obě mají své výhody i nevýhody.


Liší se v tom, jakým způsobem je odváděn horký vzduch, v rychlosti sušení a spotřebě elektrické energie. Jako první zmíníme ventilační sušičky prádla, které fungují na takovém principu, že horký vzduch vypouští ven. V praxi to funguje tak, že do sebe nasají vzduch, ten následně ohřejí, vzduch do sebe nasaje vlhkost z prádla a sušička jej následně vypustí ven.


V případě ventilační sušičky je pára odváděna pryč z přístroje ( ventilační rourou do venkovního prostoru), kondenzační sušička obsahuje zásobník na vodu, která vzniká následkem kondenzace páry. To je hlavní důvo proč jsou u nás tyto sušičky méně běžné. Instalace je totiž náročnější a může být zapotřebí i stavební zásah. Výhodou je ale nižší spotřeba a nižší cena.


Sušičku prádla má již téměř každá domácnost.

Pojďme se podívat na to proč. Máme pro vás spoustu typů, proč byste v domácnosti měli mít sušičku i vy. Díky ohřevu vzduchu jsou tyto sušičky provozně úspornější než kondenzační z prostého důvodu – vzduch ohřejete snadněji, než vodu. Pokud máte velkou koupelnu, kde můžete zajistit odvětrávání, ventilační sušička je ideální volbou.


Dávejte si pozor, aby byla sušička dobře vyvážená, jinak by totiž kontrolka „plné nádrže“ mohla neustále upozorňovat na přílišné množství vody. Sušička nabídne prádlo perfektně čisté a suché. Klasické kondenzační sušičky (s topným tělesem) Ochlazený vzduch po kondenzaci ohřívá v sušičce elektrické topné těleso. Tyto sušičky nevyužívají zbytkového.


Koupit se dá i ventilační sušička (říká se jí i odtahová, nebo odvětrávací). Ta nekondenzuje páru na vodu, ale rovnou páru odvádí pryč. To je v Česku často problém – málokdo má z bytu, nebo domu udělané takové odvětrávání, na které by šlo sušku napojit. V Česku se tyto modely moc nevidí.


To vše za ekonomického předpokladu tak, aby se vám vše, jako kupujícímu vyplatilo. Tak pojďme na to, zde je nejlepší sušička prádla – TOP 6.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky