pondělí 28. srpna 2017

Káva z trusu cibetek

V čem je cibetková káva výjimečná? Není třeba chodit kolem horké kaše – tato káva se zpracovává z trusu cibetek , konkrétně z druhu, který se nazývá oviječ skvrnitý. Cibetku můžeme najít jak v Asii, Africe tak i jižní Evropě. Cibetky jsou sice masožravé, ovšem sladkými kávovými třešněmi nepohrdnou. Guanovou kávu začal produkovat pěstitel kávovníků Henrique Sloper, jemuž začaly po nájezdu guanů mizet kávové bobule na farmě Camocim v Pera Azul.


Pak nacházel hromádky trusu plné zrn.

A napadlo ho, že když je tak chutná a ceněná káva z trusu cibetek , nemusela by být o nic horší ta z výkalů ptáka guana. Asi vás moc nepotěšíme. Cibetková káva totiž skutečně pochází z trusu cibetek.


Ty jsou velkými gurmány a požírají celé plody kávovníku. Jejich trávicí systém je však schopen zpracovat. Filipíny nedávno zjistily, že produkují jeden z nejdražších a nejžádanějších druhů kávy na světě. Její zdroj je ale krajně neobvyklý: trus nočního zvířete, které se podobá kočce a které se nazývá cibetka palmová.


Nesbírá se rovnou z kávovníkových keřů jako jiné druhy, ale až z trusu malých zvířátek podobných kuně. Projde totiž nejprve trávicím traktem cibetek , žijících na Sumatře v Indonésii.

Je mnoho oblastí, kde se v této osobité zemi pěstuje káva. Kopi Luwak neboli cibetčí káva , jak se jí říká, má však podle. K nejproslavenějším však patří severní oblast jižního Vietnamu. My jsme se byli podívat na kávových plantážích v oblasti Da Lat, která je proslavena nejen kávou ale také produkcí růží či farmou cvrčků.


Celá tato zóna se nachází v. Jedním z nejdražších nápojů světa je cibetková káva. Ta se získává zpracováním trusu cibetek palmových, jež se živí zralými palmovými třešněmi. V trávicí soustavě zvířat dojde ke kvašení, které má za následek nezaměnitelnou chuť a intenzivní aroma.


Specifickým druhem nepražené kávy je káva. Pak ale v jedné kanadské zoo zkusil kávou nakrmit slona. Enzymy ve sloním žaludku totiž dokážou kávové plody zbavit hořké chuti a taková káva má pak jemnější chuť. První africké kmeny z kávy nepřipravovaly lahodný nápoj, jaký známe dnes. Smícháním kávového zrna s tukem vytvářely energetické koule, které se posléze žvýkaly a dodávaly tak tělu kofein.


Místní obyvatelé sbírali trus palmových cibetek , protože kávová semena v jejich trusu byla nestrávená. Z tohoto vývoje z části profitovaly i cibetky. Holanďané v Indonésii nárokovat monopol na pěstování kávy, její další zpracovávání a prodej. Tehdy měli místní domorodci zakázáno zralé kávové plody sbírat, a tedy si i dopřávat kávový nápoj.


Proto prý začali vyhledávat zralé kávové třešně v trusu.

Drahá zrna z trusu cibetek : Káva pro opravdové fajnšmekry 28. Jedna z nejdražších a gurmány nejžádanějších káv pochází z Filipín. Kopi znamená káva , luwak označuje cibetku. Káva se zpracovává z trusu cibetek , konkrétně z druhu nazývaného cibetka palmová.


Takže si vezmi sváteční šaty a koukej si jí vychutnat. Máš tak šikovné ruce, co já s tím budu dělat ? Dinkin původně zvažoval, že bude využívat trávicího traktu cibetek k produkci kávy, která vzniká ze zrnek vybraných z trusu těchto kočkovitých šelem. Cibetky se ale často chovají v klecích a kávovými zrny jsou krmeny násilně, což je v přesném protikladu k Dinkinovým snahám o ochranu životního prostředí.


Jedinečná káva z trusu. Cibetka je kunovité nočné zviera podobné mačke. Zbožňuje kávové zrná, najmä z odrody arabica a robusta. Podľa Dinkina káva slonom neškodí.


Aby sa oleje s obsahom kofeínu dostali zo škrupiny von, je totiž potreba zrna zahriať. Strávené a vylúčené kávové zrná sa potom zo slonieho trusu vyberajú ručne. Dinkin za štvrť hodiny takej práce platí ekvivalent desiatich amerických dolárov (eur). Na thajské pomery je to veľmi. Káva připravená z robusty chutná nahořkle.


Její chuť je nezaměnitelná a rozpozná ji i laik. Podle čeho si vybrat mlýnek na kávu?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky