středa 22. ledna 2020

První pomoc popáleniny

První pomoc je v ČR ukotvena také v zákoně. Neposkytnutí první pomoci je definováno jako trestný čin dle zákona č. Podle stupně poškození povrchu těla lze rozdělit popáleniny do skupin, které stanoví následnou první pomoc a léčbu poranění. Všechny popáleniny a opařeniny se velmi dlouho. A tedy, jestli vás trápí popálenina na ruce, noze či jinde, teď už víte, co je dobré na popáleniny.


Pokud popáleniny nechladíte, teplo v tkáni se šíří dál a rozsah a hloubka poškození se zvětšuje.

Většinou se nejedná jen o jeden stupeň popálenin. V centru bývá popálenina nejzávažnější- např. Při popáleninách platí jedna zásada. Včasným podchlazením (proudem studené vody nebo ledem) lze snížit závažnost popáleniny až o jeden stupeň. Ovšem je nutné popáleninu podchladit do několika vteřin po jejím vzniku.


Inhalační popáleniny , které jsou následkem vdechnutí škodlivého dýmů či dráždivých částic, jsou na prvním místě ve statistice úmrtí do hodin po vzniku popáleniny. Inhalace kouře a inhalační popáleniny se obvykle vyskytují u osob uvězněných v uzavřeném prostoru a vystavených silnému kouři a dále u osob, které byly během požáru v bezvědomí. Spoluurčujícími faktory pro nutnost hospitalizace ve specializovaném popáleninovém centru jsou vedle rozsahu a hloubky popálení také lokalizace postižení.


Nejzávažnějšími lokalizacemi jsou obličej, krk, ruce, oblast genitálu a konečníku (perineum), plosky nohou.

Drobné popáleniny sú bežnou kuchynskou udalosťou, no aj z malej nehody sa môže vyvinúť škaredé zranenie. Ako si s takouto situáciou poradiť, a neublížiť si pri tom ešte viac? Stáva sa vám často, že sa popálite? Ošetření popálenin vyžaduje čistotu.


Podle možnosti má zachránce i popálený mít ústa a nos překryty mulem nebo aspoň čistým kapesníkem nebo šátkem, aby při. Popáleniny patria k najčastejším úrazom. Naučte se, co dělat při drobných popáleninách a jak reagovat při.


Rozsáhlejší popáleniny (větší než dlaň postiženého) vyžadují nutně ošetření lékařem, třebaže se jedná o popáleniny prvního stupně (zarudnutí bez puchýřů). V případě hlubších popálenin a popálenin. Rozsáhlé popáleniny na těle jsou však vážný život ohrožující stav, který si vyžaduje odbornou pomoc.


Jejich léčba bývá dlouhodobá, komplikovaná a často s trvalými následky. Důležitost prevence před popáleninami nám připomíná i mezinárodní den proti popáleninám, který byl vyhlášen na 8. Důležitá je včasná a správná první pomoc bezprostředně po popálení. Cílem lokální léčby je zabránit vysychání ploch, snížit bolestivost, zamezit infikování rány a. Obvykle to bývají právě všem dobře známá drobná poranění z domácnosti. U nich vám jako první pomoc postačí okamžité ochlazení pod studenou vodou.


Nechte ji na postižené místo působit asi minut, klidně i déle. Horší jsou rozsáhlé povrchové popáleniny než hluboká popálenina, která postihuje malou oblast těla.

Obzvlášť choulostivé jsou: tvář, genitálie, ruce, chodidla a místa kožních záhybů (3). Velmi často zanechávají jak fyzické postižení (jizvy, deformované postižené oblasti těla), tak i psychické trauma. Dochází ke ztrátám tekutin. Zavolejte ZZS a postupujte podle instrukcí.


Dbejte, aby se do rány nedostala žádná nečistota. Co je třeba dělat pokud k takovému zranění dojde ve vašem okolí ?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky