pondělí 11. března 2019

Domácí chleba z trouby

Domácí chleba z trouby

Nikdy jsem si nemyslela,že i chleba budu péct doma,ale když skončila Hostivařská pekárna,už jsem nenašla odpovídající náhradu. Tenhle chleba je chuťově moc dobrý,dávám chlebovou mouku půl napůl s chlebovou žitnou,kupuju koření na domácí chléb a nešetřím s ním a potírám vodou s octem. Postup přípravy receptu. Z těsta utvoříme bochánky a dáme na vymazaný plech nebo na pečící papír. Ještě chvíli necháme na plechu nakynout.


Domácí chleba z trouby

Každá trouba peče jinak, tak je třeba chléb. Předehřejeme si troubu na 2stupňů, těsto dáme na plech , vytvarujeme z něj bochánek, posypeme semínky a kmínem a potřeme vodou s octem. Poté dáme chleba péct do trouby , během pečení můžeme potírat vodou s octem.


Za půl hodinky máme hotový skvělý domácí chleba. Domácí chleba z trouby recepty, které budete milovat. Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230°C minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi minut. Ovšem vždy je něco za něco: nebude to nejlevnější záležitost. Ale výsledek stojí za to.


Kontrola poklepáním na spodek chleba - jestliže zní dutě je hotový. Peču takhle bílé i celozrnné chleby a jsou super. Pokud nemáte na troubě program s udržením vlhkosti je dobré občas cáknout trochu vody, která se odpaří a prostor trouby zvlhčí, ale nutné to není. Ja teda na takovou troubu nedam dopustit. Nasla jsem si pohmatem na madlu trouby spravnou teplotu.


Povrch chleba potřít slanou vodou a dát do trouby. Péci minut na 2stupňů Celsia a pak minut na 1stupňů Celsia. Po upečení nechat vychladnout na mřížce, aby se chleba zespoda nezapařil. Z tohoto množství je jeden velký bochník přes celý plech. Naše rodina jej má nejraději ještě horký (špatně se krájí) s. Zvolenými semínky, zeleninou či kořením tak vznikne třeba chléb konopný, rozmarýnový, česnekový nebo třeba sladký s rozinkami a špetkou skořice.


Domácí bramborové hranolky z trouby recepty, které budete milovat. Jakmile je kůrka krásně hnědá, proveďte slavnostní vytažení nádoby z trouby. Chleba z nádoby opatrně vyklopte nebo vyjměte a důležité je, abyste ho nechali vychladnout na mřížce.


Pokud chcete změkčit kůrku, můžete chleba nyní opatrně pokropit rozprašovačem nebo potřít vlažnou vodou za pomoci mašlovačky. Taky si dělám chleba v troubě, přestože mám pekárnu a dělám „svoje“, tedy ne ze směsí. Přípravu svého první chleba budete pravděpodobně velmi prožívat, a možná vám vše bude připadat složité.


Domácí chleba z trouby

Na závěr ještě tip pro majitele litinového hrnce. Pokud ho vlastníte, můžete péct chleba přímo v něm! Poté chleba přímo z ošatky vyklopte do hrnce, nahoru dejte poklici a vložte do trouby. Milujeme domácí pečivo.


Neskutečně chutné, neskutečně voňavé a další výhoda je ta, že tento chlebík vydrží i celý týden, samozřejmě pouze v případě, že se do něj nepustí celá rodina a nezůstanou po něm ani omrvinky. Večer před pečením promícháme 1g chlebového kvásku, s půl kilogramem žitné chlebové mouky a litrem vlažné vody, aby vzniklo řidší těsto. Představujete si domácí chleba jako vrchol kulinářské magie a do jeho přípravy se raději nepouštíte?


Domácí chleba z trouby

Zbytečné obavy, výborný, křupavý a nadýchaný pecen chleba upečete hned na první pokus. Bez složitých postupů, namáhavé práce s těstem, speciálních surovin či profesionálního kuchyňského vybavení. Už samotný název napovídá, že je tento domácí chleba z kvásku, nejde o kvásek, který si vyrobíte z droždí, ale o takový, který si uchováváte v lednici a neustále ho omlazujete.


Příprava tohoto chleba vám možná přijde zdlouhavá, opravdu se upečeného chleba dočkáte až druhý den, ale čas, který s přípravou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky