Kulatozrnná rýže - recepty na každý den. Při vaření uvolňuje kulatozrnná rýže. Ideální na přípravu italského “rissota”. Natural značí, že při výrobě není leštěná nebo broušená.
Jedná se o rýži v biokvalitě. Arborio je kulatozrnná “perličková” odrůda rýže , která se pěstuje především na území Itálie.
A v této zemi se také nejvíce konzumuje, používá se totiž na přípravu legendárního italského rizota. Obsahuje totiž mnoho škrobu, díky kterému skvěle absorbuje vodu a po uvaření je krásně měkká a nadýchaná. Takže na italská krémová rizota je geniální, na dušenou rýži a sypká dušená rizota se naprosto nehodí. Je kulatozrnná , perličkovitá, a protože hodně vstřebává vodu, vytváří po uvaření krémovitou hmotu. Pak je rýže napovrch jemná a uprostřed pevná, takzvaně al dente.
Pěstuje se v Thajsku a hojně se využívá v čínské kuchyni. Tato rýže se pěstuje především v Itálii. Nedávno jsem ale našla recept, který se jmenoval Jasmínová rýže podle staročeské kuchyně – šlo o smaženou rýži s bůčkem.
Na osoby počítejme hrníček rýže.
Poté vodu s rýží osolíme, do oloupané cibule zapícháme několik hřebíčků, cibuli vrazíme do rýže , přiklopíme a necháme cca - minut vařit na mírném plameni. Po celou dobu vaření neodklápíme pokličku, počkáme, až budeme kontrolovat, jestli je rýže už uvařená. Uložte si rýže kulatozrnná do svého jídelníčku zdarma. V podstatě se jedná o rýži celozrnnou.
Nabízíme široký sortiment rýže z celého světa. Vážení zákazníci, provoz našeho e-shopu funguje i nadále bez omezení, ale vzhledem k uzavření většiny kamenných obchodů, což jsou i výdejní místa pro ULOŽENKU, doporučujeme zvolit způsob dopravy přes DPD nebo IN TIME. Rýže basmati parboiled kg. Italské risotto vám přinesou nejčastěji v hlubším talíři a bude krémovité, někdy dokonce tekuté.
Už jsem viděla i krémovitá risotta, která ale byla připravená ze špatné rýže (v Portu). Původ má v tropických oblastech Afriky, Asie a Austrálie. V botanice se rozlišuje přes druhů, kulturních forem – obilnin – jsou desetitisíce. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace. Má vysokou nutriční hodnotu.
Neloupaná obilka obsahuje 8– bílkovin, tuku, 68– sacharidů, vlákniny, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), vitamin E, fosfor, vápník, hořčík, draslík a železo. Bílkoviny rýže obsahují osm esenciálních aminokyselin. K přípravě rizota se nejlépe hodí rýže arborio nebo camaroli. Tyto druhy mají kratší zrna a mohou do sebe vstřebat více tekutiny než dlouhoznná rýže , avšak nerozvaří se na kaši.
Nepoužívejte předvařenou rýži, pokrm by neměl správnou strukturu. Druhý nejvyšší GI, ale stále tam nejsou tak velké výkyvy.
Tato kulatozrnná rýže vytváří po uvaření hmotu, ze které se dělají výborná italská rizota. SACHARIDY: g na 1g. Tuto rýži rozhodně z jídelníčku úplně VYŘAĎTE. Jako jediná má z těchto rýží rozdíl v GI skoro až o.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.