středa 28. prosince 2016

Jak nabrousit nůž na brusce

V této episodě se zaměřuji na základní broušení nožů pomocí brusky Tormek a přípravku SVM 45. Broušení nožů zvládne každý. Chce to ale trochu cviku a dodržovat při broušení nožů pár pravidel.


Dobře nabroušený nůž nás chrání před úrazy. Jak si nabrousit nůž svépomocí? Správně nabroušený nůž je zárukou úspěchu snadné manipulace a jednoduššího i přesnějšího krájení.


V každé domácnosti nastane chvíle, kdy každodenním používáním ztratí nůž svou ostrost. Používají se chlazené velké brusné kameny při malých otáčkách. Nůž nebruste sami na vysoko obrátkové brusce , můžete si nůž snadno zničit. Ocel se totiž přehřeje a ztratí svou pevnost i tvrdost. Málokterých věcí se na trhu prodává tolik, jako nefunkčních nástrojů na broušení nožů (když nepočítáme přístroje na zhubnutí bez námahy).


Nabrousit se má každý, i nový nůž. Nůž musí mít samozřejmě žlábek. Někdo si nechá jen nepatrný brusle je pak obratnější druhý má žlaby jak okapy kvůli záběru a bognám.


Vám bych asi doporučil jako rekreační bruslařce i když 3x týdně to je krásné. Další důležité co je potřeba, aby na noži byla kolébka. Na trhu jsou dva základní typy, a to přírodní a syntetický. Pro kvalitní broušení kuchyňských nožů se lépe hodí ten syntetický, který má rovnoměrná brusná zrna, a tak nabrousí nůž stejně po celé ploše. Tak jak to dělá Váš známý.


Jak nabrousit nůž na brousku krok za. Pomalinku otáčí a zvyšuje tlak na brusku. Na zadní straně musí být víc ubráno. A pak stejně druhou stranu. Ne tak jak na tom videu.


Co se tyce nozu na sekacky, at uz elektrickych nebo motorovych, jelikozje to ruzne tvarovane a pouzivanim i vselijak nestejnomerne zprohybane, neda se to nejak rozume brousit v nastrojarske brusce. Brousim to tedy stejne jako nuzky v rukach na rucni brusce , pomalu, nevyhřát. Brousit podobne jak u nuzek jen tu malou sikmou plosku.


Na přesné řezání si bereme kuchyňský nůž , který má úhel ostří kolem 22°. U osobních, loveckých, rybářských, houbařských či jiných nožů je úhel ostří závislý i na tom, jak je uživatel zvyklý, nebo na co nůž nejčastěji používá. Na ostří většinou vyrobí mikrozoubky, které pár prvních tahů krásně řežou.


Já jako nožíř, brousím nože pomocí pásové brusky na velmi jemných brusných pásech. Nicméně se velmi záhy strhnou a nůž je opět tupý. Poté fazetku přelešťuji na filcovém kotouči s přidáním jemné brusné pasty.


Víte, jak správně nabrousit nůž a pod jakým úhlem bychom jej měli správně brousit? Poradíme vám jak brousit ocílkou i klasickým brouskem na nože. Pokud je ale ostří strhané a nůž je hodně tupý, tak jej musíte nabrousit pomocí brousku, nebo přímo na brusce. Pokud potřebuje nůž jen přiostřit, můžete použít klasický kuchyňský brousek.


Každý jej jistě máme doma, dvě sady kotoučků mezi nimiž protahujeme ostří. Na nové brusce tohoto tipu není dobré kombinovat různé druhy materiálu a zbytečně ničit kotouč, takže na ní to raději zkoušet nebudu. Nůžky, nože, brousím… Hláška z legendárního a krásného dětského filmu mě napadla, když jsem zkoušel, co vše lze na brusce Woodster WG nabrousit. Poté, jak se zbavíme největších nerovností, můžeme ostří vyhladit jemnějśím kotoučem.


Sekera se na elektrické brusce dá nabrousit velmi snadno a rychle. Udržení správného úhlu po celou dobu ostření broušeného nástroje je však pro nezkušeného člověka těžké. Pokud máte problémy se stříháním s tupými nůžkami a zvažujete koupi nových nůžek, zadržte.


Ať už o své nářadí pečujete sebelépe, jednou to přijde – už nebude tak ostré jako kdysi. Ale nevěšte hlavu, dá se to rychle napravit. Nemusíte hned staré parťáky vyhazovat do koše ani chodit do speciálek na broušení, plno nástrojů si můžete zbrousit sami doma.


A my vám poradíme, jak na to!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky