středa 22. července 2020

Výroba čerstvého sýra

Tématické fráze: domácí výroba čerstvého sýru farmářský sýr domácí mozzarella domácí mozzarella recept výroba domácího sýru z mléka recept na farmářský sýr domácí výroba čerstvého sýra výroba domácí mozzarella domácí sýr z mléka výroba domácího sýra z mléka výroba čerstvého sýra farmarsky syr. Výroba sýrů je poměrně jednoduchá a primitivní záležitost. Historicky víme, že se sýry vyráběly již před desetitisíci lety, kdy se začala domestikovat zvířata.


Mezi prvními to byly pravděpodobně kozy a ovce. Domácí výroba sýrů s nejlepším vybavením Pokud chcete vyrábět sýry doma je to jednoduché.

Manželé Smolovi jsou farmáři. Jako koníčka mají výrobu domácího sýra , dělají ho pro sebe a kamarády. Přestože výroba sýrů je obecně docela věda, Stanislava Smolová ukáže jednoduchý postup, který se podle ní nedá pokazit. Výrobník domácího sýra Čerstvý sýr je jednou z nejstarších potravin lidstva – a pořád nás nepřestal bavit. Je skvělý, výživný a zdravý.


Sýry necháváme zrát při teplotě kolem 11°C a relativní vlhkosti. Vysoušení povrchu a středu sýra musí být v rovnováze, aby sýr nebyl vrásčitý a syrovátka nezůstávala zbytečně uvnitř.

Některé sýry sypeme popelem nebo drceným dřevěným uhlím, které zabraňuje tvorbě patogenních plísní. Základní rysy tohoto sýra jsou – kratší doba výroby, křehčí sýřenina a sůl přímo do sýřeniny během výroby, nikoli nasolování po vykapání sýru. Jeho chuť je velmi mléčná, oproti klasickému měkkému čestvému sýru je rozhodně mléčnější. Sýr lze vyrábět buďto čistě přírodní, nebo ho můžeme různě.


Sýr vyráběný z pasterovaného kravského mléka s francouzskou kulturou, povrch sýra pokrývá vrstva dřevěného uhlí. Na tenké kůře se vytvoří plíseň, která je podle stáří černá (mladý sýr) nebo šedobílá (zralý sýr) či modrozelená. Aroma a chuť je velmi jemná, lehce ořechová. Instruktážní (nesestříhané) video s postupem výroby tvrdého domácího sýra z kravského mléka. Jde to jak hne tak i posléze.


Takže zkuste, co vám bude více vyhovovat. Lepší je co nejdříve, tím se více zatáhnout do sýra. Později už více opadávají. Pořídila jsem si pár drobností, které už v kuchyni dosloužily a bylo třeba je pořídit znovu (škrabka na rajčata, kráječ na vajíčka) a k tomu jsem si konečně koupila sadu na výrobu čerstvého sýra z řady Della Casa, po které jsem už nějakou dobu pokukovala.


No a včera jsem se konečně dostala k tomu, že ji vyzkouším. Už dlhšie som sa zaoberal myšlienkou vyrobiť si vlastný čerstvý syr. Napokon vo mne pred pár dňami dozrelo rozhodnutie, sadol som za počítač a vygúglil syrárske potreby.

Nádoba pro výrobu čerstvého sýra zelená - Lékué. Stačí k tomu použít tuto nádobu. Skladem ks Vložit do košíku. Dle vlastního uvážení lze k sýřenině přidat např.


Z vlastní zkušenosti nedoporučujeme přidávat česnek a cibulku, jsou příliš výrazné a utlumí chuť čerstvého sýra , ale znáte pořekadlo “Tisíc lidí, tisíc chutí. Dnes si ukážeme něco o domácí výrobě sýra. Jedná se o základní typ čerstvého sýru, který zvládne opravdu každý. Sám jsem v tomto oboru začátečníkem, a když jsem si na našem diskuzním fóru přečetl příspěvek od naší expertky přes sýry, MDobromily, rozhodl jsem se pro výrobu sýra také. Původní výroba v Sedlčanech probíhala na nové výrobní lince, která byla v té době jediná svého druhu v celé České republice.


Termizace tvarohové směsi umožnila poskytnout výrazně delší trvanlivost výrobku, který si i přes toto tepelné ošetření ponechal lahodnost a svěžest jemného čerstvého sýra. Forma pro odkapání čerstvého měkkého sýra , ricotty, pěkný tvar pro sýr s camembertskou plísní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky