středa 2. prosince 2020

Vosí hnízda formičky

Formičky na vosí hnízda. Do formy se nacpe těsto, vytvoří se důlek a formička se utěsní zespodu piškotem. Včelí úlky nebo také vosí hnízda patří mezi nejžádanější vánoční cukroví v každé rodině. S formičkami je jejich příprava velice jednoduchá a zvládne je každý.


Pro oblíbená vosí hnízda.

Poměrně šikovné je obalení kuličky těsta kokosem, výsledná hnízda pěkně ozdobí a navíc půjdou z formičky dobře vyklepnout. Pomůže folie i speciální formička. Pokud chcete vosí úly hnědé a bez dalšího cukru či kokosu, zkuste přes formičku položit potravinářskou fólii a přes ní těsto do formičky napěchujte. Připravte si formičky na vosí hnízda a vysypte je moučkovým cukrem. Z těsta tvořte kuličky, které vtlačte do formičky.


Pomocí konce vařečky vytvořte důlek, který naplnte krémem. Vosí hnízda uzavřete celým piškotem. Skladujte v lednici nebo na velmi chladném místě.

K některým sadám formiček na vosí hnízda výrobci přidávají i tvořítko dutinek. Pokud jej nemáme, stačí obrátit vařečku a důlek udělat jejím držákem. Přimáčkneme a vyklepneme.


I přes to, že otevírací formičky vyndávání cukroví usnadní, nemusí jít vosí hnízda snadno vyklopit. Potýkám se s tím každý rok, naštěstí existuje pár fíglů, jak vosí hnízda dostat z formičky jednoduše ven. Těsto na vosí hnízda si po zadělání musí odpočinout v lednici alespoň hodinu.


Vyklápěcí formička na vosí hnízda Plastové formičky pro výrobu vánočního cukroví - vosích hnízd. Do formičky se vtlačí těsto, udělá důlek pro nálpň. Ty se následně smíchávají s kakaem a máslem. Tím vznikne těsto, které se později dává do formičky.


Hned jak těsto dáme do formičky , uděláme do budoucího vosího hnízda malou díru. Malá a velká velikost formičky je zdobena motivem včelky, střední velikost je bez motivu. Součástí balení je receprt na přípravu těsta a náplně. Ty pak namočené v práškovém cukru dáme do formičky na vosí hnízda a prstem nebo koncem vařečky uděláme důlek.


Pak hnízdo vyklopíme z formičky. Takto zpracujeme celé těsto a úly necháme do druhého dne ztvrdnout.

Příprava náplně: Smícháme změklé máslo, cukr, žloutek a rum a vypracujeme tak nápň. Bohužel vaječný koňak se většinou dělá právě ze syrových žloutků! Také nerada používám syrová vejce, a proto při výrobě koňaku šlehám žloutky s cukrem vždy ve vodní lázni, takže přejdou teplem. Nevím zda to na zneškodnění salmonely stačí, ale zatím. Rozkošně vypadající vosí hnízda a včelí úlky jsou snad nejoblíbenějším nepečeným vánočním cukrovím.


Pozitivní je, že recept na toto cukroví není nijak složitý. Základem úspěchu jsou vhodné formičky na vosí hnízda a trocha trpělivosti. Samotnou přípravu pak máte hotovou doslova za pár minut. Mají mnoho různých moderních tvarů, ale také se nemusí jako klasické plechové formičky vymazávat a cukroví se z nich snadno vyklápí.


Klasické české formičky z plechu ale i tak nesmí při pečení vánočního cukroví chybět. Druhý den z těsta tvarujeme malé kuličky, které obalíme v moučkovém cukru. Pak moučkový cukr trochu oklepeme, aby nebyla hnízda moc sladká a plníme jimi formu na vosí hnízda.


Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme náplň a zaklopíme piškotem. Tuto formičku naplníte těstem, uvnitř uděláte místo které vyplníte náplní a na spodní část přitisknete piškot… až do této chvíle je postup stejný jako u formičky , která se nerozevírá. Dál už je to ale jiné – jednodušší.


Palci stlačíme střed této formičky , ta se mírně prohne a pak ji snadno rozevřeme a vosí hnízdo snadno vyjmeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky