Stacionární teplovzdušná sušárna Sušárny patří mezi nezbytné vybavení v mnoha provozech, ať už jde o zpracování ovoce a zeleniny, výrobu těstovin, sušení bylinek, čajů, hub a dalších potravin atd. Oblasti s rozšířeným ovocnářstvím (v Českém středohoří, Podkrkonoší a na východní Moravě) se zhruba do poloviny 20. Naši předkové původně sušili ovoce nad otevřeným ohněm, od středověku pak pod stropy dymných jizeb svých chalup v nadrženém dýmu.
Na podobném principu fungovaly také první samostatně budované sušárny, ovoce v nich sušené však čpělo kouřem a před dalším zpracováním je bylo nutné několikrát spařit horkou vodou. Sušárny ovoce sloužily k sušení švestek, jablek i hrušek.
Stávaly v zahradě zemědělské usedlosti nebo v ovocném sadu. Stavby sušáren byly dřevěné nebo zděné konstrukce, kryté doškovou, šindelovou nebo pálenou střešní krytinou. UV-zářením - pomocí UV-záření jsou ničeny mikroorganismy ve vzduchu, kterým se ovoce suší. Tento způsob konzervace je používán jako doplňkový a není běžnou součástí sušárny ovoce. Interiér sušárny ovoce byl vybaven krbovým topeništěm nebo pecí na tuhá paliva.
Dále zde byly lísy a lísky, na které bylo ukládáno ovoce. K tomuto prostoru mohla náležet též předsíň k obsluhování topeniště i odpočinku a přípravna k rovnání ovoce. Pracovní proces musí být veden tak, aby vysušené ovoce co nejvíce podobné čerstvému - citlivé složky nesmějí utrpět vysokou teplotou, oxidací či jinak.
Zjednodušte si sušení pomocí využití účelových sušiček a sušáren ovoce , zeleniny a bylinek s termostatem a časovacím mechanismem, které zajistí Vhodné zacházení pro různé typy produktů. Pro více informací o sušení ovoce , zeleniny a bylinek si prostudujte Ako si vyrobiť sušené ovocie, zeleninu a bylinky. Tu je možné zobrazit kliknutím na název nebo obrázek příslušného modelu.
Pokud se nechcete řídit naším srovnáním a chcete si udělat přehled sami, přečtěte si náš článek Jak vybrat sušičku ovoce , který vám poslouží jako takový nákupní rádce a shrne a vysvětlí všechny pojmy se sušičkami ovoce spojené. Sušička na ovoce je vhodná i na sušení masa, hub a bylinek. S tímto přístrojem můžete zužitkovat prakticky veškerou úrodu a mít tak veškeré pochutiny celý rok stále po ruce.
Sušírny ovoce na Valašsku bývaly evropským centrem této úpravy sezonního ovoce a dnes je tu především mladí lidé znovu křísí k životu. Hostětínské centrum Veronica dokonce minulý víkend uspořádalo workshop, jak rozpadající se sušírny zrekonstruovat či jak kompletně postavit novou. A tak je jen velká škoda, že poslední dochované sušárny ovoce velmi rychle zanikají. Téma jsme si tedy vzali pod taktovku a zpracovali žebříček, který vychází z hodnocení testovacích organizací, odborníků, tématických magazínů i samotných spotřebitelů.
Recenze jsme za vás prošli a vybrali nejlepší sušičku ovoce na českém trhu. Ačkoliv výrobce uvádí, že ovoce a další sušené potraviny k platům nepřilnou, není to vždy pravda. Občas je po sušení třeba plata vyčistit, obzvláště pokud sušíte šťavnatější kusy ovoce , nebo maso. Zbytky po sušení jsou zaschlé, nejlépe se mi osvědčilo napustit do vany pár centimetrů vody a plata nechat.
Věcička, která nám dokáže dokonale vysušit ovoce i zeleninu k následnému dlouhodobému uchování (vysušené ovoce vydrží i několik měsíců). Velmi šetrný způsob sušení zajistí, že v potravinách je dokonale uchována chuť, vůně a také více jak vitamínů, minerálů a nutričních.
Prakticky cokoliv, co vás napadne. Ovoce ze zahrádky, oblíbená zelenina, bylinky na zimu nebo houby do bramboračky. Sušením ovoce vzniká příjemné aróma ve světnici a usušení jedné várky trvá den, dva. Solární sušárna by mohla být dobrý nápad ale vyobrazené ve vyhledávači jednoduché sušárny jsou dobré opravdu asi tak pro Afriku dle mého názoru a taky protože se nikdo nepřihlásil kdo na tom v sezóně jakblek něco opravdu. Hodnocení produktu: (Perfektní) recenzí.
W, Časovač, Regulace teploty. Od teď už jen zdravé mlsání bez konzervantů a barviv. S touto sušičkou ovoce s regulací teploty si můžete dopřát sušené ovoce , zeleninu, bylinky, houby a maso kdykoli chcete.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.